Select your language

Tien waardesturende factoren van CREM

Een van de meest opvallende discussies in 2014 over Corporate Real Estate Management (CREM) ging over het toevoegen van waarde.

Hoe voegt CREM waarde toe aan het totale bedrijfsresultaat?
Menige CRE manager heeft zichzelf/haarzelf deze vraag gesteld en waarschijnlijk is hij/zij ook nog wel in staat geweest om een logische of pragmatische oplossing te geven 
Echter dit zou wel eens minder gestructureerd en minder compleet zijn geweest dan gewenst. En dat is nou juist wat nodig is om de discussie op te starten met het leiderschapsteam en om in staat te zijn dit met hen te bespreken op basis van gelijkheid. 
Er is (academisch) onderzoek geweest door diverse knappe koppen in dit vakgebied. Ik heb onderzoek gebruikt dat in mijn optiek de meest complete set van onderdelen noemde waar CREM waarde kan toevoegen (*). Origineel werden in dit onderzoek 9 onderdelen geneomd en ik heb daar (op basis van eigen ervaring) een tiende onderdeel aan toegevoegd: Implementeren van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Hieronder heb ik de 10 Waardesturende Factoren van CREM weergegeven.
Daar beneden is voor elke factor een slider waar u meer te weten kunt komen over mijn zienswijze over hoe deze factor waarde kan toevoegen aan de CRE afdeling van uw bedrijf en met welke andere afdelingen CREM moet samenwerken. Dit steeds in gedachten hebben is cruciaal om een betekenisvolle samenwerking mogelijk te maken tussen CRE en de bedrijfsleiding en tussen CRE en haar collega afdelingen in de organisatie. Alles gericht op het waarderen van CRE als een intergraal onderdeel van de bedrijfsvoering dat actief, meetbaar en zinnig bijdraagt aan het bedrijfsresultaat. 
10 value drivers

Verbeter Financiƫn

 

control risks Risico's beheersen in CRE met betrekking tot tijd (openingstijden), kosten, gezondheid en veiligheid en het omgaan met veranderend omstandigheden zoals technisch door het toepassen van strikte veiligheids standaarden of juridisch foro korte termijn huurcontracten. Voornamelijk mogelijk gemaakt door huisvestingskeuzes die de flexibiiteit en de verkoopwaarde verhogen, een goed onderbouwde business case of uitbesteding van onderhoud voor een langere periode. 

Voor deze waardesturende factor werkt CRE nauw samen met Financien, juridische zaken en inkoop.

(*) Bron: Van der Voordt, D.J.M., Van der Zwart, J. (2011), Value-Based design and management of Hospital Buildings. Conference paper MISBE, Management and Innovation for a Sustainable Built Environment, Amsterdam, 20-23 June 2011